CCV gecertificeerde nascholingscursussen.

CCV gecertificeerde nascholingscursussen.Voor elke professionele chauffeur is dit niks nieuws, maar als je pas net komt kijken is het misschien een begrip wat je nog niet eerder hebt gehoord. Dit houdt eigenlijk niks meer in dan het behouden van je vakbekwaamheid om professioneel als chauffeur aan de slag te mogen blijven. Elke chauffeur die voor zijn werk op de weg zit moet in het bezit zijn van een Code 95 op het rijbewijs. Deze code laat zien dat je bekwaam genoeg bent om aan alle aspecten van het beroepsmatig en vooral veilig besturen van een voertuig voldoet.

CCV gecertificeerde nascholingscursussen: Code 95

We beginnen even bij het begin. Om als beroepschauffeur aan de slag te mogen heb je de Code 95 nodig op je rijbewijs. Deze behaal je door de cursus daarvoor te volgen. Dit zijn zowel theorie als praktijk lessen waar je uiteindelijk examen voor moet afleggen. Zodra je dit examen met succes hebt behaald mag je de Code 95 op je rijbewijs bij laten schrijven. En dan mag je meteen als beroepschauffeur aan de slag. Deze code is van belang om te hebben zodat jij je werk op een veilig en verantwoorde manier kan verrichten.

Nascholing in 5 jaar behalen

Als je eenmaal je code 95 behaald heb zit je voor vijf jaar goed, maar vergis je niet dit gaat best snel voorbij. Voor je het weet moet je als een gek aan de slag om alle nascholingsuren te hebben gevolgd en het aantal punten te hebben behaald. Er zitten een aantal vereisten aan het aantal benodigde punten die je moet halen voor het behouden van je code 95. Het is het allerbelangrijkste dat de nascholingen die je volgt CCV gecertificeerd zijn. Deze afkorting staat voor: ContactCommissie Vakbekwaamheid, een divisie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit betekend dat alle nascholing die je volgt door het CBR goedgekeurd moet zijn. Op deze manier houden ze in de gaten welke cursus voldoet aan de eisen die landelijk vastgelegd zijn.

Je mag deze CCV gecertificeerde nascholingscursussentot op het laatste moment uitstellen, maar of dit een slimme keus is? Vijf jaar lijkt best wel lang, maar het gaat sneller voorbij dan je denkt. Je zou dus slim zijn als je gewoon voor jezelf besluit om elk jaar minimaal één CCV gecertificeerde nascholingscursus te volgen. In totaal moet je na 5 jaar 35 uur nascholing hebben gevolgd waarvan minimaal 7 uur is in de vorm van een praktijkcursus. Voor elk uur dat er bij een cursus geschreven staat krijg je 1 punt. Dit is natuurlijk alleen als je de cursus met succes hebt afgerond. Bij vele bedrijven worden deze cursussen ingepland om voor iedereen op in te schrijven dus dat kan je wel eens in de gaten gaan houden.

Waarom CCV gecertificeerd?

Net als bij het behalen van je rijbewijs moet je ook hier eraan denken dat je enkel cursussen volgt die op de juiste manier gegeven worden. Het CBR heeft een aantal eisen gesteld waar de nascholingscursussen aan moeten voldoen. Op deze manier kunnen ze inzicht krijgen in wat jij als cursist hebt geleerd. Zo moeten alle aanbieders van de nascholingscursus zich aan deze richtlijnen houden zodat zij de juiste informatie geven tijdens deze cursussen. Op die manier heeft iedereen in het hele land, ongeacht waar je de cursus hebt gevolgd, dezelfde informatie gekregen en op dezelfde manier de cursus met succes afgerond. Dit scheelt het CBR een hoop werk om alle personen individueel te controleren. Zij controleren dus alleen de instanties die de cursus geven. Kortom CCV gecertificeerde cursussen volgen is wel enorm van belang! Gelukkig geven wij hier bij Rijschool de Weerd alleen maar CCV gecertificeerde nascholingscursussen.

Er zijn genoeg cursussen die je kan volgen die je elk een aantal punten geeft om zo aan de benodigde 35 punten te komen. Je mag hier dus in theorie meteen na het behalen van de code 95 mee beginnen, maar je kan er ook even mee wachten. Aan jou de keus!

Welke cursussen kan ik volgen om aan die 35 punten te komen?

Er zijn talloze cursussen die wij aanbieden voor het behouden van je code 95 op het rijbewijs. Deze cursussen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Hieronder zie je een aantal opties van cursussen die je kan volgen.

 1. Veiligheid
  1. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld BHV (Bedrijf Hulp Verlener), VCA Basis (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers)
 2. Magazijn
  1. Dit is vooral voor de mensen die beroepsmatig in een magazijn werken. Je moet dan denken aan de Hef-, Reach- en EPT-trainingen
 3. Transport
  1. Dit is vooral voor beroepschauffeurs die op de grote vrachtwagen goederen en/of middelen vervoeren
 4. Theorietrainingen
  1. Hierbij wordt enkel de theorie behandeld van de verschillende categorieën.

Tot slot

Zoals je leest zijn er genoeg cursussen te volgen om je code 95 te kunnen behouden. Informeer eens bij jouw bedrijf hoe dit geregeld is? En zorg dat je goed in de gaten houd wanneer jou code 95 verloopt zodat je genoeg tijd hebt om alle punten te behalen die je nodig hebt. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar welke cursussen wij aanbieden? Neem gerust eens een kijkje verder op onze site. Daar kan je alles vinden over de inhoud en de kosten van een cursus.