Wat is Code 95 en wanneer moet je deze behalen?

Wat is code 95? Mogelijk heb je al wel eens van code 95 gehoord, maar het kan maar zo zijn dat de titel van dit blogbericht je nog weinig zegt. In beide gevallen is het interessant om dit bericht eens te lezen want het zal je veel duidelijk maken over wat code 95 precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. Wij zullen je alle aspecten van de code 95 uitleggen en vooral vertellen wat je moet doen om deze code op je rijbewijs te behalen. Je zal lezen bij welk rijbewijs je vrijstelling krijgt voor bepaalde examens zodat je goed voorbereid bent als je deze code nodig hebt. Ten slotte vind je meer informatie over de mogelijke kosten en uren van een code 95 cursus en nascholing.

Wat is code 95 en wat houdt deze code precies in?

Laten we beginnen bij het begin. Wat houdt de code 95 nou precies in? En voor wie is het bedoeld. Eigenlijk is het vrij simpel. Deze code komt, na het behalen ervan, op je rijbewijs te staan achter de voertuigcategorie waarmee aangetoond wordt dat jij als chauffeur voldoet aan alle eisen om als beroepschauffeur aan de slag te kunnen gaan. Het is een basiskwalificatie die je door middel van examens en toetsen en praktijktraining moet halen. Eigenlijk is code 95 net zoiets als je rijbewijs, alleen zitten hier wel wat bijzondere specificaties aan. De code is verplicht voor alle beroepschauffeurs binnen de EU of die in de EU werken. Dit is vastgelegd in de Richtlijn vakbekwaamheid. Het gaat dan om de voertuigen die je mag besturen waarvoor je Rijbewijs C1 (E), C (E), D1 (E) en D (E) nodig hebt. Na het behalen van code 95 is hij 5 jaar geldig en zal hij verlengd moeten worden door het volgen van nascholing.

Kortom als jij er altijd al van hebt gedroomd om buschauffeur of vrachtwagenchauffeur te worden dan zal jij ook code 95 op je rijbewijs moeten gaan krijgen. De wetgeving omtrent de code is wel wat gewijzigd in de afgelopen jaren. gelukkig gaan wij het je helemaal uitleggen zodat je precies weet wat jij moet doen om code 95 te kunnen behalen. Mogelijk hoef je de niet het gehele traject te volgen, maar is een nascholing voldoende. Dit is afhankelijk van de afgiftedatum van je rijbewijs en dat zal je verderop in dit blogbericht kunnen vinden.

Wanneer moet ik code 95 behalen?

Iedereen die als beroepschauffeur in de EU werkzaam wil zijn of al werkzaam is moet code 95 behalen. Er zit alleen een verschil in of je alleen een nascholing moet hebben of het volledige aantal examens moet afleggen. Dit is vastgelegd aan de hand van de afgifte datum van je rijbewijs. Hieronder vind je een overzicht van wat je moet doen om de code 95 op je rijbewijs te krijgen.

Rijbewijs D/C zonder code 95 die afgegeven is ná 10-09-2008/2009

  • Als je in het bezit bent van dit rijbewijs en je wilt code 95 erbij krijgen dan ben je altijd vrijgesteld voor het examen RV1.
  • Mocht je een CCV chauffeursdiploma personenvervoer bus hebben ben je vrijgesteld voor de examens V2D en V3D.
  • Heb je een ondernemersdiploma personenvervoer bus? Ook dan heb je vrijstelling voor de examens V2D en V3D

Rijbewijs C zonder code 95 die is afgegeven ná 10-09-2009

  • Als je in het bezit bent van dit rijbewijs heb je altijd vrijstelling voor het examen RV1.
  • Mocht je een CCV chauffeursdiploma goederenvervoer hebben dan heb je vrijstelling voor de examens V2C en V3C.
  • Heb je een ondernemersdiploma goederenvervoer? Ook dan heb je vrijstelling voor de examens V2C en V3C

Rijbewijs D die is afgegeven vóór 10-09-2008 zonder code 95

  • Om als buschauffeur te mogen werken moet er vanaf 10-09-2015 code 95 op je rijbewijs staan.
  • Deze code behaal je door een nascholing te volgen van 35 uur.

Rijbewijs C die is afgegeven vóór 10-09-2009 zonder code 95

  • Om als vrachtautochauffeurs te mogen werken moet er vanaf 10-09-2016 code 95 op je rijbewijs staan.
  • Deze code behaal je door een nascholing te volgen van 35 uur.

Code 95 nascholing, wat houdt dat precies in?

De uren die een code 95 nascholing zijn dus afhankelijk van welke rijbewijs je al hebt en wanneer deze is afgegeven. Zoals je al leest kan het zijn dat je voldoende hebt aan een code 95 nascholing cursus van 35 uur. Deze code 95 nascholing is ook nodig als je code 95 op je rijbewijs verlengt moet worden. In beide gevallen zal je 35 uur aan nascholing voor code 95 moeten volgen. Gelukkig kan dit verdeeld worden over de 5 jaar dat je code geldig is. Zo hoef je niet aan het eind van deze periode als een gek in de schoolbanken te springen, maar kan je het verdelen over een langere periode. Wel is het van belang dat de code 95 nascholing die je volgt een CBR certificaat draagt. Alleen op die manier gelden de code 95 nascholing uren. Van deze 35 uur nascholing moet er minimaal één cursusdag zijn die praktijktraining bevat.

De voordelen van code 95 basiskwalificatie behalen.

Natuurlijk vergt dit alles best wat tijd voor jou als beroepschauffeur, maar je zal er zeker ook voordelen van hebben. Wat zijn voordelen van code 95 behalen? Allereerst ben je als goed geschoolde chauffeur veel breder inzetbaar voor een werkgever. Daarmee lever je ook nog een bijdrage aan een beter rendement. De nascholing biedt daarnaast kansen op het uitbreiden van je werkzaamheden en jouw kennis wordt op deze manier waardevoller voor het bedrijf.

Hopelijk is er na het lezen van dit blogbericht alles duidelijk geworden over de betekenis van code 95. Natuurlijk kunnen wij van rijschool de Weerd je helpen bij het behalen van deze code 95 op je bestaande rijbewijs, maar ook in het voor het eerst behalen van deze code. Al de informatie over de kosten voor het behalen van code 95, vind je gemakkelijk op onze website. Mocht je nu toch nog vragen hebben kan je altijd contact met ons opnemen zodat wij je verder kunnen helpen.